Along the Big Island’s Kona-Kohala coastline, a lava field formed more than 200 years ago separates a unique jagged property from the glistening waters of Maniniowali Beach at Kua Bay.

While many homes within the Kukio Golf and Beach Club are built upon rectangular lots, this particular property presented a unique challenge, with jaws from the lava field striking the property line. Beth and Stephen McParland saw the site as an ideal location to build their new home. They just needed a creative architect.

sunnland
The gates to the main house open to reveal an ocean view through the home’s main living areas.

The McParlands were fond of homes designed by Warren Sunnland, an architect with decades of experience in Kona. They reached out to him at Sunnland Architects, a new firm Warren formed with his son, Tai Sunnland.

This would be Tai’s first project as lead architect, but with careful guidance from his business-partner father.

The McParlands wanted a traditional plantation-style home with architectural elements representative of homes designed by C.W. Dickey, a renowned architect known for a distinct style that takes advantage of Hawaii’s climate. “Dickey favored larger open spaces and fewer walls, to allow the trade winds to circulate, and roofs with projecting eaves in order to keep rain out without having to close the windows,” Stephen McParland explains. “The Sunnlands captured these elements perfectly.”

dining room
Vaulted ceilings with white-painted crown molding and tongue-and-groove walls provide an open, airy setting to enjoy the view.

The unique property lines narrowed the options for the layout of the McParland residence. Tai explains: Most Kukio Golf and Beach Club properties have straight lines and the homes are designed in U or H shapes; this one would require an L shape. The developer pre-leveled the property into three pads, with about a 3-foot elevation difference between each. “These variables provided challenges and opportunities,” Tai says. “With the building pads already leveled, it was clear that the residence would be terraced and built as three separate structures.”

The design works well with the McParlands’ desire to have separation and privacy between their space and that of their guests. The four-bed, 4.5-bath residence built by Aina Ola is designed in three pavilions: a main house, a guesthouse and a garage in between the two, providing a simple procession to either after parking.

sunnland
Recessed limestone plumeria carvings act as a privacy screen between the motor court and the main house.

Turning mauka toward the main house, a blue rock wall with recessed limestone plumeria carvings acts as a privacy screen. The McParlands did not want air conditioning and, while the architects convinced them to add it for resale value as well as their guests’ comfort, the house doesn’t need it on most days. Its passive design allows the ocean breeze to pass through the home, bringing cooling through natural ventilation.

“The house is designed to be fully opened,” Tai explains. Glass doors slide into coral stone pocket walls, framing the ocean view from the master bedroom, great room and family room.

view
A covered lanai provides a cool spot to relax beside the sun deck and lap pool.

“We love the light and airy open feeling of the design. … The transition from inside to outside is seamless,” McParland says.

Vaulted ceilings with tongue and groove wood paneling, crown molding and painted false beams are reminiscent of early plantation homes. The white-painted millwork and tongue-and-groove walls provide the perfect canvas for the McParlands’ colorful artwork.

kitchen
The kitchen blends traditional millwork with modern amenities.

The kitchen in the main house is elegant, yet simple, with white shaker cabinetry topped with crown molding, tongue-and-groove panels on the ceiling, marble countertops and Miele appliances. It is designed in an elongated U layout, with views of the ocean and courtyard.

bedroom
Each bedroom in the main house has an expansive opening connecting to its own lanai with ocean view.

As much as they love the interior, the McParlands say they spend most of their time outside. The landscape design, a collaboration by Bio-Scape Hawaii and Ki Concepts, includes native drought-tolerant plants. And to have a little fun outside, a putting green provides the avid golfers and their guests with entertainment as well as valuable practice before hitting either of the two golf courses designed by Tom Fazio in their neighborhood club.

They cool off by swimming laps in their pool – about 40 feet long by 7 feet wide. It’s the perfect size for the McParlands, who found pools in their previous homes to be too large and rarely used. “From a design standpoint, the pool is an excellent way to showcase the panoramic ocean view,” Tai says. “The pool also helps passively cool the air that flows through the house.”

bathroom
The four full bathrooms in the house each have an indoor shower, as well as an outdoor shower in a privacy garden.

When hosting, the McParlands enjoy shared areas like this with their guests before retreating to separate spaces for the evening.

guest house
Each guesthouse bedroom has a lanai with a unique view: exposed geological layers of past lava flows.

Tai Sunnland is pleased with the home’s design and the quality of detailed work on the interior and exterior, and credits his strong project team. “The details worked out perfectly,” Tai says. “It’s a very simple home, but very elegant. I can see they’re happy with it.

overview
The residence is designed in three detached pavilions, affording privacy to the McParlands and their guests.

 

Share This Post